top of page
תמונת הסופר/תעו"ד אורית יצחקי

הורות משותפת: בונים משפחה ללא זוגיות

עודכן: 7 בינו׳

בימינו יש דרכים רבות להיות הורה, ולא צריך לנהל זוגיות או להתחתן כדי להביא ילד לעולם. הורות משותפת היא הדרך הנוחה לאנשים רבים, ויש יתרונות בצדה. יחד עם זאת, הורות משותפת מחייבת הסדרת מערכת היחסים עוד לפני ההריון. הסכם הורות משותפת הוא המסמך החשוב ביותר עבורכם - ההורים לעתיד. במאמר זה נסקור את מהות ההורות המשותפת, ונבין מה צריך שיהיה בהסכם הורות משותפת



בימינו יש דרכים רבות להיות הורה, ולא צריך לנהל זוגיות או להתחתן כדי להביא ילד לעולם. המודל המשפחתי המסורתי, המבוסס על זוגות הטרוסקסואליים בלבד, נמצא תחת שינוי עמוק זה שנים. זוגות חד מיניים, הורות משותפת לאחר פרידה, והורות במגוון צורות ותבניות הופכות לנפוצות יותר וחוצות גבולות חברתיים ותפיסתיים. אחד מן המודלים החדשים והמרתקים הוא הורות משותפת בין אישה הטרוסקואלית (סטרייטית)  לבין גבר חד מיני, הסוגיה הזאת מעוררת שאלות רבות לגבי זכויות ההורים והילד והאתגרים המשפטיים, החברתיים והפסיכולוגיים שהיא מציבה.


הורות משותפת: מעבר לגבולות המשפחה הסטנדרטית


הורות משותפת פותחת דלת לצורה חדשה של משפחה. המודל הזה מערער על תפיסות מסורתיות של מיניות ותפקידים משפחתיים ותומך בגיוון המשפחתי ובאפשרות לבנות משפחות מבוססות אהבה ותמיכה ללא תלות בנטייה מינית. כך, למעשה, באופן מסויים מתאפשר לגברים חד מיניים, גם כשהם מצויים בזוגיות, להיות הורים מבלי לעבור תהליך פונדקאות ארוך, מייגע ובעיקר יקר. כך, גם נשים – שלא מצויות בזוגיות ומעוניינות שיהיה להן הורה שותף שיגדל את הילד עמן שלא במסגרת זוגית.


מה זו הורות משותפת?


הורות משותפת היא מבנה משפחתי שבו שני בני אדם, גבר ואישה, מחליטים להביא ביחד ילד לעולם, וזאת מבלי לנהל זוגיות, ומבלי לנהל משק בית משותף. למעשה כל אחד מתגורר בביתו שלו, מנהל את חייו ואת רכושו כרצונו, והחיבור האחד לשניה נעשה אך ורק לצורך ההורות. הצדדים הופכים להיות הורים במשותף ללא זוגיות.

המסע אל ההורות המשותפת מתחיל בהסכם. ההסכם מתווה את הדרך מתחילת התהליך ועד לגידול הילד, כולל התייחסות לזמני השהות של הילד אצל כל אחד מההורים, מימון הוצאות גידולו ועוד.


הסכם הורות משותפת


אז מה צריך הסכם הורות משותפת לכלול?


למעשה את כל הסוגיות הכרוכות בתהליך הבאת הילד אל העולם. השלב הראשון הוא יצירת ההריון:  הזרעה או הפריה. הזרעה – בין אם באופן של קיום יחסי מין או בבית חולים או מרפאת פוריות. ככל שההזרעה לא מצליחה אז ניתן לפנות להליך של הפריה חוץ גופית בבית חולים או מרפאת פוריות.


הן בתהליך של הזרעה מלאכותית והן בתהליך הפריה שמתקיים באמצעות בית חולים או מרפאת פוריות, הצדדים ידרשו לחתום על תצהיר בפני עורך דין שיוגש לגורם הרפואי שכולל, בין היתר, הצהרה שהאישה אינה "אם נושאת" במובן של חוק הפונדקאות, שהגבר מסכים להזרעה או להפריה והוא מודע בנוגע לחובותיו כלפי הילד, שהצדדים לא נשואים לבני זוג אחרים, שימוש בחומר הגנטי במקרה של מוות והצהרות נוספות.


בהסכם הורות משותפת ינתנו הוראות בנוגע לתקופת ההריון והלידה למשל בנוגע לבדיקות רפואיות, שמירת הריון, הלידה ומהלכה. בהסכם ההורות המשותפת ההורים המיועדים יתנו הוראות בנוגע לשם המשפחה של הילד, הצהרת אבהות בעמדת משרד הפנים בבית החולים, עריכת ברית (או לא), חופשת לידה, והוראות נוספות פרטניות המתאימות להסכמות שבין הגבר והאישה - ההורים המיועדים.


בנוסף לכל זאת, ההסכם יכלול גם הוראות בנוגע לאחריות ההורית, אפוטרופסות וזמני שהות של כל הורה עם הילד - בימי שגרה ובחגים, בחופשות הקיץ וחופשות אחרות, מימון הוצאות עבורו – טיפול, גני ילדים, בית ספר, הוצאות חינוך, הוצאות בריאות, חוגים, וכיוצ"ב.


הסכם הורות משותפת עושים רק עם עורך דין – עורך דין שבקיא בתחום, עורך דין שיתן לכם מענה נכון בעת עריכת ההסכם ובאופן שההסכם ישרת אתכם בעתיד. הסכם פרטני המותאם להורים המיועדים ימנע מחלוקות עתידיות שכן ככל שיהיו בו מנגנונים ברורים כך ההורים יידעו מה נדרש לעשות או לבצע בנקודות זמן שונות.


יש לאשר הסכם הורות משותפת בבית המשפט לענייני משפחה לאחר לידת הקטין.


כאמור, הורות משותפת היא אפשרית עבור הטרוסקסואליים (סטרייטים) שרוצים להביא ילד לעולם מבלי לנהל זוגיות, וגם לגבר חד מיני (הומו) בין אם הוא נמצא בזוגיות עם גבר אחר ובין אם לא.


אז אם החלטתם להכנס לתהליך של הורות משותפת - ערכו הסכם הורות משותפת על מנת להגן על עצמכם וגם על הקטין לכשיוולד.


אם החלטתם להיות הורים באופן של הורות משותפת, מוזמנים ליצור עמי קשר באתר המשרד או ישירות בנייד 054-8083174.


הורות משותפת שמותאמת אישית אליכם – בשביל השקט הנפשי שלכם!




הורות משותפת
הסכם הורות משותפת

Comments


bottom of page